Kvinnoorkestern

Logotyp: Felix Hofwimmer

Under namnet Kvinnoorkestern har Sveriges första klassiska orkester med uteslutande kvinnliga musiker och kompositörer grundats. Karin Wiberg deltar som violinist.

Aktuellt

  • 12 september 2021 – Kvinnoorkestern möter Emelie Roos. Växjö Domkyrka, Växjö
  • 5 september 2021– Kvinnoorkestern möter Emelie Roos på konsertserien Quattro. Hässleholms Kulturhus, Hässleholm
  • 2 november 2020 – Samarbete med Damkapellet i projektet The Big Experiences med musik av Lo Kristenson. Konsert i Koncertkirken, Köpenhamn
  • 10 augusti 2019 – Kvinnoorkestern med Edda Mangarson. Gustavscenen, Malmöfestivalen
  • 8 mars 2019 – Debutkonsert! Hos Konserthusgruppen– Konserthuset Najaden, Halmstad

Kvinnoorkestern samlades för första gången i augusti 2018, genom ett initiativtagande av violinisten Lotta Alvin. Orkestern har sitt hemsäte i Malmö och består just nu av 12 professionella klassiska musiker. Storlek och form på orkestern varierar beroende på vilken repertoar och vilka projekt som står på programmet.

Genom sin ideologi framhäver man två nyckelpunkter: Att framföra musik av kvinnliga kompositörer och arrangörer, samt att gynna samarbetet mellan kvinnliga musiker/ artister. Det innebär att man tillsammans skapar en gemensam plattform till samarbetsprojekt, istället för att verka som konkurrenter. Dessutom lyfter man kvinnliga kompositörer som spelas alltför sällan Att hitta passande repertoar i sig är en utmaning då historiens kvinnliga kompositörer begränsades avsevärt av de former de tvingades anpassa sig till, Kvinnans musik skulle spelas som underhållning i hemmet vid diverse tillställningar, och var därför ofta skriven för små ensembler/ kammarmusikgrupper.

Genom att välja ytterst noggrant och anpassa musiken för orkestern vill man låta musiken klinga i större utsträckning, och fortsätta den kamp som flera århundrade av skapande kvinnor har bedrivit. Detta görs inte som en kvotering för sakens skull, utan för att musiken förtjänar det.

Läs mer om Kvinnoorkestern här